poniedziałek, 2 września 2013

Leczo



Czas: ok 70 min
Stopień trudności: średnie
4 osoby
Składniki:
  • 400g skrawków mięsnych (wędlina, kiełbasa)
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cukinia
  • 50ml oleju
  • 4 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili ( bez pestek)
  • 1 duża czerwona papryka
  • świeża natka pietruszki
  • 2 woreczki białego ryżu
Przygotowanie:
Obieranie papryki:
Opalcie płomieniem kuchenki gazowej skórkę papryki ( musi być cała czarna). Czarną paprykę włóżcie do woreczka foliowego, zawiążcie, a następnie przeturlajcie po blacie, delikatnie przyciskając paprykę. Otwórzcie torebkę i zobaczcie czy skóra odchodzi od miąższu. Jeżeli tak to ją obierzcie i umyjcie w zimnej w wodzie. Przetnijcie paprykę na pół, usuńcie z niej szypułkę z nasionami.
Pokrójcie w kostkę wędlinę i kiełbasę. Podsmażcie całość na oleju. Kiedy mięso się zrumieni dodajcie pieczarki. Podsmażajcie. W międzyczasie sparzcie pomidory, wydrążcie z nich miąższ, pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do pieczarek i wędliny. Wymieszajcie. Do całości dołóżcie koncentrat pomidorowy oraz wodę. Przykryjcie przykrywką i gotujcie przez ok 10 min.
Zdejmijcie skórkę papryki. Z cukinii wydrążcie miąższ, pokrójcie ją w drobną kostkę, posólcie, aby zmiękła.
Dodajcie czosnek, papryczkę chili. Wciąż gotujcie od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajcie cebulę. Duście całość przez ok 4-5 min, po tym czasie dodajcie cukinie( odsączoną z powstałego soku). Gotujcie, aż cukinia zmięknie. Na końcu wrzućcie paprykę pokrojoną w drobną kostkę ( zawsze dodaje się ja na końcu, ponieważ im dłużej się gotuje tym bardziej jest gorzka). Doprawcie do smaku solą i ewentualnie odrobiną cukru. Zdejmijcie z patelni, kiedy papryka i cukinia będą miękkie i chrupiące. Podawajcie z białym ryżem i świeżą natką pietruszki :)



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz