niedziela, 1 września 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym




Czas: ok 100 min
Stopień trudności: średnie
4 osoby

Składniki:
  • 1/2kg polędwiczki wieprzowej
  • 30g masła
  • 20ml czerwonego wytrawnego wina ( ja dodaje go dla wzmocnienia smaku polędwiczki, jeżeli go nie dodasz nic się nie stanie :))
  • 280g świeżych liści szpinaku
  • 150g kurek
  • 1 cebula
  • 60ml śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej 
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki posólcie, popieprzcie i skropcie łyżeczką oliwy. Odstawcie na ok 1h ( im dłużej leży tym jest lepsza). Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Następnie na patelni rozpuście masło i wrzućcie na nią polędwiczkę. Obsmażajcie z każdej strony ok 1-2 min do jej przyrumienienia. Przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego, polejcie pozostałym na patelni masłem, dolejcie wino. Odstawcie.
Wstawcie wodę na szpinak. W międzyczasie delikatnie umyjcie kurki. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. Następnie obsmażcie ( najlepiej) na tej samej patelni co polędwiczkę cebulę, po ok 1-2 min dodajcie kurki. Przykryjcie przykrywką patelnię i duście całość ok 10 min na wolnym ogniu. Po tym czasie dolejcie śmietanę, wymieszajcie i jeszcze chwilę pogotujcie. Na końcu doprawcie solą, pieprzem i świeżą pietruszką.
Wstawcie polędwiczkę do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min. Po tym czasie pokrójcie ją w 0.5 cm plastry, aby sprawdzić czy jest soczysta i miękka.
Gdy woda, którą włączyliście na szpinak zacznie wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i wsypcie liście szpinaku na ok 1-2 min. Zahartujcie go w zimnej wodzie, przełóżcie na patelnie, poczekajcie aż woda wyparuje, doprawcie solą i pieprzem. Całość podawajcie z kaszą jęczmienną.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz