sobota, 7 września 2013

Tarta ze śliwkami z syropem pomarańczowym

                                                          Czas: 20 min + ok 30-35 min pieczenia w piekarniku
Stopień trudności: średnie
8 porcji
Składniki:
  • 30dag mąki
  • 5dag mąki ziemniaczanej
  • 250g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • odrobina cukru
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • ok 60 dag śliwek (bez pestek)
  • 1 pomarańcza
  • ok 10 łyżek cukru ( śliwki+ syrop)
  • śmietana 30 %
  • cynamon
  • odrobina oleju
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wrzućcie przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, proszek do pieczenia, masło, cukier. Dokładnie wyróbcie. Podzielcie ciasto na 2 równe części. Jedną z nich wyłóżcie na wcześniej posmarowaną olejem blachę do tarty. Drugą włóżcie do zamrażarki. Na ciasto połóżcie papier do pieczenia i połóżcie na nim coś ciężkiego ( ja użyłam fasoli) aby ciasto za bardzo nie wyrosło. Pieczcie przez ok 10 min w temperaturze 180 stopni. Śliwki duście na patelni z cukrem (ok. 3-4 łyżki) i cynamonem przez ok 10-15 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ( powinno być delikatnie podpieczone i kruche) wyłóżcie na nie śliwki. Wyjmijcie 2 część i zetrzyjcie na tarce  posypując śliwki. Włóżcie do piekarnika i pieczcie przez ok 20-25 min.  Na patelni rozgrzejcie pozostały cukier, dodajcie sok z pomarańczy. Zagotujcie mieszając od czasu do czasu. Ubijcie śmietanę. 
P.S. Syropem polejcie jedynie śmietanę leżącą obok ciasta :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz